Ахат - биография

Оценете
(3 гласа)
Ахат са: 
Звездомир Керемидчиев-Звезди - вокал
Божидар Главев - китара, (до 1991г.), основен композитор в албума "Походът" 
Антоан Хадат - китара
Антони Георгиев - клавишни
Ивайло Петров - бас (до 1987 г.)
Даниел Ризов - Денис - бас и вокали (от 1987 г.)
Юри Коцев - барабани.
 Групата е създадена през 1986 г., а първият концерт Ахат изнасят на 22 декември същата година. Членовете
са студенти от Музикалната академия и ХТИ. Спорд книгата на Йордан Рупчев "Изборът на Рупи", благодарение на Кирил Маричков свирят на рок-фестивала в Плевен на 3 октомври 1987 г. и песента  „Сбогом, детство” (музика и текст Божидар Главев) влиза в плочата „Рок за мира”, издаден от Балкантон с каталожен номер BTA 12133, през 1987 г. Но в интервю с Звездомир Керемидчиев (Звезди) в katehizis.com, той казва "...Не е точно така. Кирил Маричков ни забеляза именно на този фестивал в Плевен. До тогава той не знаеше за групата...Тогава Кирил Маричков дойде при нас и ни каза, че иска да ни види къде и как свирим. Ние се съгласихме..." Следват многократни изяви из цялата страна. Успехът  на групата расте и бързо се налагат като лидер на тежкия рок в България.

 През 1987 г. Ивайло Петров напуска Ахат. На неговото място идва Даниел Ризов-Денис (бас и вокали). "...нещо му стана на нашия басист - Иваца. Започна да не идва на репетиции, да закъснява. На един концерт в Кюстендил изобщо не дойде. А по една случайност Денис точно в този момент също беше в града. Там трябваше да свирим ние, Милена, Конкурент и Ера..." цялото интервю от katehizis.com със Звездомир Керемидчиев (Звезди) и Денис Ризов от Ахат прочетете тук.

 1988 г. Ахат свирят на Първия рок фестивал в Мичурин и са включени в издадения от Балкантон концертен албум "Свят, чудни хора..." с "Кралят Рок" и "Чудни хора".

 През 1988 г. записват култовия албум "Походът" и получават първата награда на Младежкия конкурс за забавна песен, с най-големия хит в своята история - „Черната овца”.Песента е изпълнена за пръв път на фестивала „Рок под звездите” в Приморско през 1988г. Всички песни стават абсолютни хитове: „Брадвата”, „Огнени души”, „Земя на слепци”, „Походът”, „Нашият път”, „Дървото”, а суперхита "Черната овца" и до днес е емблематичното парче на родния хеви метъл. Албумът се разпространява от ръка на ръка и въпреки това добива огромна популярност. През 1989 г. Балкантон го издават на аудио касета и винилова плоча с кат. номер BTA 12501, стерео, 30см, 33об, цена 2,50лв. Музиката е на Б. Главев, текстовете са на Б. Главев и Валентин Тодоров ("Походът" и "Дървото"). Записите са осъществени в екип: тонрежисьори - Деян Тимнев, Васил Стефанов, Ивайло Янев; тонинженери - Момчил Момчилов, Николай Христов; тоноператори - Борис Чакъров, Александър Савелиев, Никола Кожухаров;  продуцент на албума е Петър Гюзелев от Щурците, редактор - Даниела Кузманова. Художественото оформление е на Момчил Митев. Първата дългосвиреща плоча на група Ахат е съвместна реализация на Балкантон и ЦК на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз).

 Следва изключително успешно турне заедно с Щурците по случай 20-годишнината от тяхното създаване.

 През 1989-та Ахат свирят на младежкия фестивал в Северна Корея в Пхенян пред публика от над 180 000 човека. "...Въпреки че корейците от Пхенян въобще не разбираха за какво става дума, имайки предвид, че подобен вид музика там е забранена официално..."

 Божидар Главев издава солов проект, наречен "Out the Pack", след което се оттегля от светския живот и става свещеник. През 1997-ма, авторът на хитовете "Черната овца" и "Земя на слепци" се отказва от музиката, завършва Семинарията, след това и Духовната академия и се отдава на вярност във Бога. В момента отец Главев живее в село Горица и служи в енорийските храмове "Св. Архангел Михаил" (построена през 1856 г. и обявена за паметник на културата през 1977 г.) в село Горица и "Св. Вмчк. Димитър Солунски" в село Каблешково, област Бургас.

 АХАТ става една от първите групи от своето поколение, която отива да свири на Запад. Заминават за Холандия. Записват няколко песни, издадени по-късно в "Изпод руините" и дори предлагат една на предварителния конкурс на Ямаха.

 Албумът "Изпод руините" излиза през 1994 г. Издаден е на аудио касета от Унисон РТМ. Обложката е нарисувана от Н. Бояджиев, дизайна е на Н. Братанов. Касетата съдържа десет парчета от периода 1987 - 1991г. Първата страна - 5 на български и втората страна - 5 на английски.

 Освен в Холандия, отиват и в Русия, Чехия, Корея, Югославия, Австрия и, разбира се САЩ. По-късно Звезди заминава за САЩ, Денис и Юри започват бизнес, Антоан Хадад работи като тон-инженер на ЕРА, Ку-ку бенд и Каналето.

  Ахат подгряват Scorpions, Deep Purple, Whitesnake, Black Sabbath, Ronnie James Dio, Iron Maiden.

 Ахат официално слизат от сцената в началото на 90-те. През 1997-ма записват първото си ново парче - "Розов кадилак". Групата се събира отново заедно, за да подгряват концерта на Deep Purple в София.

 Денис продуцира албума "Made In USA", първия албум на българска рок група, изцяло записан, продуциран и мастериран в САЩ! Текстове са на английски. Записан е в периода юни - юли 1999 г. в легендарните студиа в Орландо, Флорида, където работят Дийп Пърпъл! Албумът излиза на 19 май 2004г. във формат на мултимедиен компактдиск, касета, видеокасета и DVD. Филм, който показва какво се случва на една репетиция, как се изпълняват песните, как почиват и се забавляват музикантите. Тонрежисьор е Дарън Шнайдър, работил с Deep PurpleAerosmith и Foreigner.

 1999 г. е издаден калбума "7 години след...", концерт от Зимен Дворец на Спорта, София. Продуцент е Денис Ризов за "Harbor Island Records". Смесването е направено в 1-во тон-студио на НДК: Георги Хлебаров, Антон Хадат. Дискът се разпрострянява заедно със списание "Ритъм".

 През 2003 г. е преиздаден "Походът" от Harbour Island Records. "...Един жест към две нови поколения български рок фенове, които не са имали шанса да чуят тези песни. Без комерсиални цели като тираж и печалби, това дигитално ремастерирано преиздание практически възкресява един отличен албум, който бе потънал в незаслужено забвение..." 

 Албумът "Golden Rock Tour" събира 12 от най-добрите песни на групата, представени и записани по време на националното турне, състояло се през 2004г. Тогава музикантите направиха съвместен тур с "Щурците" и "Контрол".

 2006 г. излиза и DVD със заглавие "Походът" - Филмът проследява турнето на АХАТ през 2003г. по градове и показва  какво се случва както зад сцената, така и на нея. Включва множество изпълнения на живо, интервюта с членовете на групата, с екипа и с феновете. Този уникален по рода си DVD проект е първият български опит да бъде обхваната атмосферата на едно рок турне открай докрай, пред и зад сцената. През лятото на 2003-та, след 12-годишна пауза, АХАТ правят победоносен Поход из България на живо, който помита Бургас, Стара Загора, Добрич, Варна, Русе, Пловдив и София. Предварителната организация на турнето включва всичко необходимо по световните стандарти - над 50 души екип, подсигуряващ всяка дребна подробност от всеки концерт. А самите АХАТ са в отлична форма въпреки дългото отсъствие от сцената. Походът 2003 не е само концертен запис. Това е и "рокументален" филм с прякото участие на всички главни действащи лица от АХАТ, както и на хората, които изпълняват много важни роли в подготовката на един концерт, но обикновено остават скрити зад и около сцената. Това е абсолютно нецензуриран, напълно откровен емоционален рок документ!

 В последният ден на 2006-та година, по повод присъединяването на България към Европейският Съюз, Ахат имат съвместен концерт с DIO.

 2007 г. е издаден концерт на DVD - с участието и на  Ера и Конкурент. Концертът се състоя на 28.06.2006г. в зала "Универсиада".

 Фронменът на „Ахат" Звезди е водещ в ефира на Z-Rock на предаването "Моят метъл свят".
 2000г. Звезди прави група ANALGIN. Имат два издадени албума. Първият е от 2000 г. "7 рани, 7 кръста", а вторият от 2002-ра - "Re-nalgin". В "7 рани, 7 кръста" повечето композиции са на Звезди, докато в следващата творба парчетата са създавани от цялата група. Тогава в нея са още: Илиян Илиев - китари, Младен Младенов - Патето (бас) и Антони Георгиев (АХАТ) - клавишни (само в първия албум). "...Група Аналгин беше създадена още през далечната 1981г. Когато се върнах от Америка и направих първия си самостоятелен проект, реших да го нарека Звезди и Аналгин по препоръка на лейбъла, който тогава издаде албума. Аз исках да се казва Аналгин, защото това беше първата ми група и тогава всичко беше един огромен купон, който се надявах да продължи..." споделя Звезди.

връзки:
Ахат в wikipedia.org
Официален сайт на групата
профил на група Ахат в myspace
Даниел Ризов в wikipedia
интервю с Божидар Главев
предаването "Денис и приятели" по БНТ
Видео - отец Божидар Главев в "Малки истории" по БНТ

Още в тази категория: Ахат - 1989 - Походът »

Коментари   

 
0 #1 АХАТ НАД ВСИЧКО! 22-10-2016 21:36
Ех, велики сте бе! Ей, обожавам Ви! Няма по-големи от вас! Ще бъда на концерта ви В Пловдив от турнето "Последният поход"! Жалко, че ще е последният... Идете ли си вие, отива си и рока в България. И к'во остава! Нищо!
Доста съм малка, правили сте музика доста преди аз да се родя, но страшно много харесвам музиката ви! Днес няма такава!
Обичам ви!!!

АХАТ НАД ВСИЧКО!
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация