Джендема - биография

Оценете
(4 гласа)
Група Джендема е създадена през 1986 г. в София. Първата им публична изява е в Харманли на фестивала "Поети с китара" през 1987, а през 2000 г. Джендема са носители на Голямата награда. Участват в Свободния хепънинг през 1988 г. в СУ "Климент Охридски". Групата открива първия митинг на промените на 18.11.1989 г. на площад "Св. Ал. Невски" с песента "Край на живота от самото начало", която така и не издават в албумите. Следват множество участия на митинги и на поетически четения.
Джендема е група, която без почти никакво медийно присъствие има огромна популярност, благодарение на текстовете си.
Първоначално групата се събира в състав:
Ангел – китара и вокал,
Насо – бидон и вокал,
Едуард Кучера – бас,
Емил Милков – пиано…
По това време (1987-8г.) репетират в Студентския дом, зад опашката на Коня…
През 1989г. Ангел, Наско и Роберт Леви основават клуб “Поети с китара” в София.
1990г. Пешето, Кики и Анди Барет създават група “Но Брейкс”. Свирят в Английския пъб. Пешето и Кики започват да репетират и с Джендема…

През 1992 г. записват първия си албум - "Бялата точка на Европа" в студио Сити, а Унисон РТМ го издават през 1993г. на аудио касета. През 2002г. е преиздаден от Sicon Music на CD, с включени още две парчета - Сърцето на туриста и В барабана има дух.  В албума участват:
Ангел Джендема – китара и вокал,
Насо Дириджабъла - вокал и казу,
Петър Янков Георгиев "Пешето" – китара,
Кики – бас,
Васко Кръпката – барабани на четири парчета,
Жоро Варамезов – барабани на останалите,
Енил от “Атлас” – хармоника…

През 1994 година записват втори албум - "Майор Атанасов". Съставът е същият. В записите участват още Васко Пармаков и Христо Йоцов. Представят го в зала 12 на НДК.
Това е концерт на “Но Брейкс” и “Джендема”.
Също през 1994 година фондация "Отворено общество" издава стихосбирка с текстовете на Джендема. Джендема са от малкото групи, които изпълняват само авторска музика.
Свирят в софийските клубове "Quo Vadis", "Stateside", "Ла страда", "Славянска беседа", "Влайкова". Участват на Блус Фестивала в Бургас от 1998г. Свирят и на "Берксток". Джендема са сред съучредителите на "Рок Будители", вече традиционен концерт, състоящ се послучай Деня на народните будители (1 ноември).
В периода 1995-6 г. Ангел е в Америка... 1996 “Джендема” се събира отново. Този път с тях са Венци Везенков от “Медикус”, с когото се познават още от “културната” бригада, Любо Бозаджиев – барабани. Любо е свирил с тях още през 1990 г. Илия Христов – Илийката, перкусионистът от “Медикус”. През 1999 Илия Христов ги напуска, а към тях се присъединява Боян - китара. 2000г. към тях се присъединява Руслан Купенов – бас. С него идва и Гого – млад барабанист от Музикалното.

През 1999-2000 година записват и третия си албум - "Главата ми е гнойна пъпка" в Националното радио по покана от Йордан Рупчев.

От май 2000 г. в Джендема е в състав:
Атанас Цанков (Наско Дирижабъла) - (1958 - 2009) - вокал, казу;
Ангел Ангелов (Джендема) – вокал, китара;
Петър Янков Георгиев (Пешето) - китара,
Руслан Купенов – бас;
Георги Бакърджиев – барабани.
 
"...Ангел Г. Ангелов – Джендема е роден през 1958 година в София, в Юч Бунар. Преподава български език и езикознание в СУ “Св. Климент Охридски” във Факултета по славянски филологии. Автор е на книгата “Правилата на езика в столичния квартал” и на статии главно в областта на социолингвистиката. Председател е на фондация “Братя Миладинови”. Бил е секретар и библиотекар на Македонския културен дом и на Македонския научен институт в София и учител в техникум “Ломоносов”. Ходил е на едногодишни специализации в Лос Анджелис и в Солун. Освен песни е публиковул и стихове и разкази.

Атанас Цанков – Дириджабъла – е роден през 1958 в Павликени, но е израсъл в Коньовица. Преподава български език и литература в 3-то училище, което преди това е завършил. После в продължение на няколко години е директор на това училище. За първи път въвежда християнско изкуство в програмите. Сега преподава социолингвистика и български език в Американския колеж в София.

Петър Янков – Пешето – роден през 1958 г. в София на жълтите павета. Свири на китара от малък. Завършил е автомобилно инженерство. Не разбира обаче нищо от автомобили и затова работи в “Шератон”. Свирил е в множество групи, а напоследък се изявява в дует с Кирил Маричков или пък с Валди Тотев.

Емил Милков – свири на пиано и е завършил 3-то в класа на Атанас Цанков.

Едуард Кучера – опитваше да свири на бас. От махалата на Насо и на Емо. От време на време си ходи в Чехия, но сега пак е тука.

Венци Везенков е доктор педиатър. Основен член на групата “Медикус”. Чудесен китарист, но в “Джендема” свиреше на бас поради много китарджии.

Любо Бозаджиев – барабанст на няколко групи. Барабаните му “Людвик” са от 60-е години и имат разкошен звук.

Боян Китариста, както вече беше изтъкнато, е майстор на жиците. Той е студент в Нов Български университет и даже учи китара. Негов учител е известният музикален педагог Димитър Дойчинов. Класическата китара обаче по-малко влече буйния му темперамент.

Енил от Атлас е най-виртуозният свирач на хармоника. Жалко, че вече не иска да свири.

Илия Христов – Илийката е известен сред музикантските среди. Той тропа на разни джаджи и изглежда добре на сцената. Иначе е зъболекар в нормалния си живот.

Руслан Купенов е известен бас китарист. Той е свирил с най-старите блусари и рокаджии в София. Освен това е свирил поне десет години в Норвегия. Знае норвежки.

Гого е от Музикалното училище и ще стане музикат, какъвто и сега си е..."
повече за Джендема:

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация