VA - Първи Рок Фестивал - Мичурин

Оценете
(4 гласа)
Първи рок фест. Мичурин "Свят, чудни хора" '88 Първи рок фест. Мичурин "Свят, чудни хора" '88
изпълнител:  Various Artists
албум: Първи Рок Фестивал - Мичурин - Свят, Чудни Хора...
година: 1988
носител: Vinyl LP
издател: Balkanton
кат.№: ВТА 12334
tracklist:Страна А

ГЕОРГИ МИНЧЕВ
"Момчето и аз" (Антон Дечев, Георги Минчев)

РОК КООПЕРАЦИЯ "МИЛЕНА"
"Директор на водопад" (Васил Гюров, Кирил Манчев)
"Гаранция" (Вълко Андреев, Васил Гюров)

"МИРАЖ"
"Муха", ("Мираж" , Георги Константинов)

ВИЛИ КАВАЛДЖИЕВ
"Рок в минало време" (ар. Вили Кавалджиев)

общо време: 19'10'
Страна В

"АТЛАС"
"Джунгла" ("Атлас", Енил Енчев)
"Ширпотреба" ("Атлас", Енил Енчев)

"ЕРА"
"Не е лесно" (Николай Качаров, "Ера")

"АХАТ"
"Кралят Рок" (Божидар Главев, Даниел Ризов, "Ахат")
"Чудни хора" (Божидар Главев, "Ахат")

общо време: 20'10'

Обложка:


 "Китара"! Играчка на дявола! Махай я, ти казвам! Хвърли я от ръцете си! Какво те накара да донесеш този грешен предмет в нашия християнски дом? Върни го там, откъдето си го взел! Чуваш ли? Съвземи се!"
 Това казал бащата на Хенди (У. К. Хенди — от своя страна "баща" на блуса) , но тези думи се чуваха дълго време, а и досега се чуват в много наши семейства, в които влизаше и продължава да влиза този "дяволски" предмет, чието присъствие в нашата култура накара доста иначе умни и талантливи хора да обявят "лов на вещици", и да се чуват и пишат глупости, от които сега сигурно ги е срам. Не съм чак толкова сигурен, защото все още някои техни метастази пъплят и отравят младата кръв. Те са способни отново да нарекат момичетата и момчетата с китари чалгаджии, "бийтълси" (естествено без й), "бръмбари", да намаляват поведения, да изключват от учебни заведения, но нека това са само мои видения в днешния свят на обновязане и преустройство, на гласност и умност. А тогава нещата се бяха докарали до татл, че много от младите с китарите набързо порастнаха, седнаха зад волани и бюра, успокоиха се, и рокът стана за тях носталгия и тайно бягство от ежедневието и от пръстена на семейството, и както някои симпатяги от Англия бяха предрекли "обличане на смокинг и цилиндър" — бизнеса... и край на Уудсток и... някакъв Джими Хендрикс! И изведнъж - с гръм и трясък - по чехли, пред телевизор, събират информация, дават идеи, консумират даже от децата си всичко свързано с рока, с дебели вратове решават, че на основа на българския фолклор не може да съществува рокендрол и се вземат толкова на сериозно, че забравят, че "светът е оцелял, защото се е смял", а заслугата да оцелее още едно лято, е на Дома за литература и изкуство за деца и юноши, и на оня неуморен Христо Едрин, който тича между себе си и времето, решил, че в България е имало и ще има хора, събрани за едно.
 "Какво е за Вас болката?"
 — Болката е нещо, което човек изпитва непрекъснато. Болката съпровожда раждането на човека. Повечето време човек е в състояние на болка и колкото по-голяма е тя, толкова той повече се нуждае от богове". (Джон Ленън)
 Та сега, децата ни хванаха китарите и направиха такава дандания в Мичурин на стадиона близо до морския бряг, че се "изправиха" очите и ушите на пиротехниците от киноцентъра. По последни данни на майки, бащи, деца, внуци и отчасти правнуци, има български рок, има любов към него отстрана на "Балкантон" (записът на концерта е направен от мястото и по време на провеждането му!!!), отстрана на изпълнителите, зажадняли за море и сол, за пясък и истина, за време и съдба, каквато само тези Мичурински дни им дават. И така — приятни минути с тази "жива" плоча на "Балкантон"! До нови срещи с новия български рок! Има го и е жив!

М. Белчев


Худ. оформление - Мариана Минковска

Първи РОК фестивал - Мичурин "Свят - чудни хора..." (First Rock Festival - Michourin "World, wonderful people..." '88)

"Made in Bulgaria Цена 2.30 лева"
1988г.
 
 

Коментари   

 
0 #1 Aliexpress Romania 19-03-2016 03:59
Greetings! This is my first visit to your blog!

We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация