VA - 2006 - Конкурент, Ера, Ахат - концерт 20 години по-късно

Оценете
(2 гласа)
Конкурент, Ера, Ахат - концерт 20 години по-късно Конкурент, Ера, Ахат - концерт 20 години по-късно
изпълнител:  Конкурент, Ера, Ахат
албум: концерт 20 години по-късно
година: 2006
носител: DVD, CD
издател: SME
tracklist:


Конкурент
01. Аз съм твоя вечен конкурент - м. т. и ар. Конкурент 7:06
02. Кой ли - м. т. и ар. Конкурент 4:58
03. Сбъдната мечта - м. т. и ар. Конкурент 5:33
04. Мама - м. т. и ар. Конкурент 7:57
05. Дай ми време - м. т. и ар. Конкурент 10:41
ЕРА
06. Градът - м. и т. Л. Малковски, ар. Ера 8:12
07. Басня - м. и т. Л. Малковски, ар. Ера 6;40
08. Бюрокрация - м. и т. Л. Малковски, ар. Ера 5:40
09. Кауза морти - м. и т. М. Марков, ар. Ера 5;45
10. Suicide - м. и т. Д. Ковачев (Фънки), ар. Ера 6:10
11. Не е лесно - м. и т. Н. Качаров, ар. Ера 7:32
Ахат
12. Кралят рок - м. Б.Главев, т. Д. Ризов, ар. Ахат 7:25
13. Огнени души - м. и т. Б. Главев, ар. Ахат 4:18
14. Дървото - м. Б. Главев, т. В. Тодоров, ар. Ера 5:44
15. Походът - м. Б. Главев, т. В. Тодоров, ар. Ера 7:12
16. Черната овца - м. и т. Б. Главев, ар. Ахат 8:58

EPA bonus audio tracks: (към DVD-то):

1. "Дано не е късно" / "Hoping it's not late" м. и т. Н.  Качаров, ар. Ера
2. "Мъжки проблеми" / "Manly problems" м. и т. Н. КачароВ, ар. Ера
3. "Развод" / "Divorce" м. и т. И. Латинов, ар. Ера
4. "Къде отиваш" /' Wiere do you go" м. и т. Л. Малковски, ар. Ера
5. "Празничен шах-мат" / "Chess game" м. И. Несторов, т. Н. Качаров, ар. Ера
6. "Principle of time" м. Ера, т. Д. Ковачев, ар. Ера
7. "Lonesome loser" м. Ера, т. Д. Ковачев, ар. Ера
8. "Fuck it" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера
9. "Who's get" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера
10. "Market for the souls" м. Ера, т. Д. Ковачев, ар. Ера
11. "Preacher" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера
12. "Head in the suitcase" м. Ера, т. Д. Ковачев, ар. Ера
13. "Sexuality" м. и т. Д Ковачев, ар. Ера
14. "Something wrong" м. Ера, т. Д. Ковачев, ар. Ера
15. "The ballad" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера
16. "Fat, Dangerous & Live" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера
17. "Big shit river blues" м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера

bonus video :
"ЕРА - SUICIDE" - м. и т. Д. Ковачев, ар. Ера

 В средата на 80-те, в атмосферата на предимно "естрадната" българска музика в България, различният звук се прокрадва единствено в албуми на Щурците, Тангра, ФСБ, Сигнал и още няколко групи, създадени през 70- те. Повлияни повече от чужди образци, отколкото от музиката, която се прави в този момент в България, в София се създават няколко групи, които музикалните критици и летописци определят като "второто рок поколение". Най-известните банди от него са именно КОНКУРЕНТ, ЕРА и АХАТ.
 Малко след създаването си трите групи набират чудовищна популярност. Обратно на всяка логика, те първо правят по около 200 концерта годишно във всички краища на страната, а доста след това издават албуми. Но този факт не пречи песните им да са много популярни сред феновете, които от ръка на ръка разпространяват помежду си концертни записи.
 Когато в края на 80-те държавната фирма "Балкантон" издава първите им плочи, те вече имат по няколко ре-тиража и продадените копия надминават 100 000 копия!
 КОНКУРЕНТ, ЕРА и АХАТ са основните фигури и хедлайнери на много популярните в онези години рок фестивали. Трите групи, са автори на едни от най-емблематичните български парчета за края на 80-те и началото на 90-те години. Не случайно за провеждането на този бенефис е избрана зала "Универсиада". В края на 80-те именно там се провеждаха най-големите рок концерти и всички си спомнят, че за да присъстваш, трябваше да си купиш билет доста по-рано.

20 години по-късно...
 Ha 28 юни в софийската зала "Универсиада" се състоя концерт, с които бе отбелязана 20-годишнината от създаването на трите най-емблематични групи на тежкия рок в България - КОНКУРЕНТ, ЕВА и АХАТ.
 За концерта "20 години по-късно" трите групи се събират за пърби лът след 15-годишно прекъсване! И трите банди, чието концертно DVD вече притежавате, са създадени в средата на 80-те и още с появата си печелят изключителна известност! Песните им са много популярни и търсени сред феновете, които разпространяват помежду си концертните им записи. Причината е, че те първо изнасят по 200 концерта годишно във всички краища на страната и едва след това издават албуми. Когато в края на 80-те държавната фирма "Балкантон" издава първите им плочи, те вече имат по няколко ре-тиража и продадените копия надминават 100 000!
 КОНКУРЕНТ, ЕРА и АХАТ са основните фигури и хедлайнери на много популярните в онези години рок фестивали. Трите групи са автори на едни от най-знаменателните български парчета за края на 80-те и началото на 90-те години. Наи-популярните от тях ще чуете тук!
 Концертът, записан на това DVD, е истинско историческо събитие! Той е трибют към времето, когато рокът в България изкрещя на всички, че е време за промяна - много преди политиците-демократи да се събудят от комунистическия сън. Този концерт събира на една сцена всички рок химни и техните създатели, по-голяма част от които днес са водещи бизнес фигури в музикалния живот на България.

Това DVD съдържа едно истинско взривоопасно рок шоу!

Сега просто си го пуснете!

Конкурент

 Групата е основана през 1986г. от Емил Анчев. През годините КОНКУРЕНТ участват в десетки фестивали и изнасят стотици концерти в цялата страна и чужбина. Те печелят много награди и отличия, сред които са: първа награда на "Рок Ринг София 1990"; награда за най-добра рок група на фестивала "Златен Орфей 1995"; награда за най-добър рок певец на България (Емил Анчев) за 1996 г. на "Арт Рок Център"; албум на годината ("Нещо влажно"), 1996.
 През 1996 г. два видеоклипа на бандата - "Do You Wanna" и "Leave Me Alone" - са излъчени по френския музикален канал "МСМ" Не след дълго групата е номинирана за годишните награди на "МСМ" В две категории - "Най-добър видеоклип от Източна Европа" и "Най-добра рок група от Източна Европа".
 През 1997 г. КОНКУРЕНТ взимат приза "Рок-група на България" на конкурса "Национални поп и рок награди", организиран от БНТ и НДК. През същата година бандата свири на една сцена с легендарните WHITESNAKE при гостуването им в София. Няколко месеца по-късно КОНКУРЕНТ представят албума си "Нещо Влажно" на ежегодния световен музикален панаир "World Music Fair в Германия. Групата участва в две поредни издания на престижния фестивал "Montreux Jazz Fest" в Швейцария (1999 и 2000 г.)
 През декември 2002 г. излиза петият им албум "Бягство от Рая", а през лятото на 2005 г. КОНКУРЕНТ са избрани за съпорт група на концерта на Глен Хюз.
КОНКУРЕНТ през 2006-та са:

Емил Анчев - вокали
Владимир Георгиев - барабани
Явор Петров - бас
Николай Николов - китара
Йордан Тодоров - клавишни
Явор Недев - клавишни, китара

Ахат

 Групата е създадена през 1986 г. В София, а първата им документирана изява пред публика е на 22 декември същата година. Следват многобройни супер успешни изпълнения на рок-фестивали из цялата страна, шумно аплодирани от родната публика. Групата бързо се налага като лидер на тежкия рок в България, а армията от феновете им расте главоломно. През 1988 г. АХАТ записват мегахита си "Черната овца", който и до днес остава една от най-ярките емблеми на българския хеви метъл. Лятото на 1989 г. АХАТ издават легендарния албум "Походът", събрал най-великите им вечни хитове.
 След няколкогодишна пауза, през 1998г., АХАТ се събират отново, за да открият софийските концерти на легендарните DEEP PURPLE! Групата вече е с променен състав - основният композитор и китарист Божидар Главев изоставя рока и намира духовна хармония в религията. Но групата е във все така страхотна форма, което се потвърждава с издаването на изключително силен концертен албум!
 АХАТ заминават за Америка за записи на следващия си студиен проект. През 2003 г. музикалната компания „Harbour Island Records" преиздава "Походът", албум - библия и учебник за всеки български рок музикант и фен. На 14 юни 2003 г. АХАТ взривяват над 10 000 души на стадион Академик, където са подгряваща група на колосалните WHITESNAKE. Но голямото им завръщане всъщност е през лятото на 2003, когато тръгват на голямо национално турне за пръв път от 1991 г. насам. Концертите от него са издадени като документален DVD филм.
 На 19 май 2004 г. албумът "Made In USA" вече е официално на пазара, във формат на мултимедиен компактдиск, касета, видеокасета и DVD. Той е записан в студио "Грег Райк Пръдакшън" в Алтамонте Спрингс, Флорида. Тонрежисъор е Дарън Шнайдър, работил по последните четири албума на Дийп Пърпъл (на три от които е и продуцент заедно с Роджър Глоувър). Записите са смесени в „Трансконтинентъл Студио" в Орландо, Флорида - изключително модерен студиен комплекс, koйmo работи за най-големите имена в американския шоу бизнес. Мастерингът на "Made In USA" е направен през август 1999 г. в "Стърлинг Саунд Студио", Ню Йорк от Джордж Марино. Този проект е най-голямата инвестиция, правена от български музикален продуцент, защото само звукозаписът струва над 200 000 долара.
 През 2004 г. АХАТ участват заедно с Контрол и Щурците в Golden BG Rock Tour, а през 2006 г. тe правят няколко мегаконцерта, като единият е съвместен с рок легендите The Cult.

АХАТ през 2006-та са:
Звездомир Керемидчиев (Звезди) - Вокал
Антоан Хадад - китара
Даниел Ризов (Денис) - бас
Антоний Георгиев (Тонто) - клавишни
Юрий Коцев - барабани


Ера

 Групата е създадена през октомври 1986 г. Тя винаги е залагала на изцяло авторска музика в специфичен хеви метъл стил. По време на 8-годишната си кариера ЕРА изнасят над 500 концерта в България и в чужбина.
Още с дебюта си групата е изключително добре приета от феновете в цялата страна. В две поредни години (1987 и 1988) ЕРА печели награда за най-добра българска рок група на известния тогава София Рок фест. Този успех е последван от мащабни турнета из цяла България, участия в много национални рок фестивали, концерти в Москва (Международен Младежки Фестивал) и турне в Чехословакия и Югославия. През 1989 г. ЕРА свирят на една сцена заедно с американския изпълнител J.J. Malone. През 1990 г. групата взима активно участие в множество концерти, посветени на демократичните промени в България - като "Рок за Демокрация", "Рок срещу Цензурата" и др. През същата година ЕРА печелят Голямата Награда на Международния Музикален Фестивал "Златен Орфей", а през ноември 1991 г. участват на фестивала "Francofolies" в Благоевград. След впечатляващото си представяне те са поканени да участват на "La Rochelle" и "Les Eurackeennes de Belforr" във Франция през 1992 г. Година по-късно свирят на една и съща сцена с NAZARETH като подгряваща група на концерта им в България.
 Седем парчета на ЕРА са включени в издадените от "Балкантон" компилации "Рок за Мир" (1988) и "Рок фестивал в Мичурин" (1988). През 1989 г излиза съвместна дългосвиреща плоча на ЕРА и КОНКУРЕНТ, част от нашумялата през онези години поредица "BG Rock".
 В началото на 1994 г. бандата издава последния си албум "Point Of View" и няколко месеца по-късно е избрана за предгрупа на MANOWAR на турнето им 8 Гъриия. През същата година участват и в "Manic Depression Tour" с ANATEMA, BEAST OF EDEN и SCHNITT ACHT в Румъния.
 През 1991 а. Иван Несторов (Амебата) и Димитър Ковачев (фънки) основават промоутърската компания СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЪРПРАЙСИС. Това е най-голямата и най-мащабна фирма за организиране на концерти у нас, която за 15-годишната си история има зад гърба си над 400 осъществени събитшта едни отнай-големите звезди от световната музикална сцена.
 Съставът на групата претърпява няколко генерални промени през годините, затова на сцената се качват общо 9 музиканта, всеки от които е дал своя принос в историята на ЕРА! На този концерт участва легендарният Любомир Малковски - създател, певец, композитор и текстописец на първата формация ЕРА, а в последствие и фронтмен на друга златна българска група - "Ер Малък". В продължение на повече от десет години той упорито отказва всякакви интервюта и концертни изяви и затова участието му на концерта в зала "Универсиада" на 28 юни е истинско събитие!
 Любомир Малковски, Васил Нешев и Николай Качаров; двама Вокалисти - Любомир Малковски и Димитър Ковачев (Фънки) - певци в миналото на двете формации на ЕРА; двама барабанисти - Пламен Гаргов и Михаил Яланджиев (Църо), двама пианисти - Марко Марков и Адриан Иванов и само един басист - незаменимият за всички формации на ЕРА - Иван Несторов (Амебата)!

Част от ЕРА през годините са били:
Любомир Малковски - китара и вокали
Иван Несторов (Амебата) - бас
Николай Качаров - китари
Васил Нешев - китари
Пламен Гаргов - барабани
Стоян Стоянов (Стохата) - китари
Марко Марков - клавишни
Адриан Иванов - клавишни
Димитър Ковачев (Фънки) - вокали
Николай Захариев - клавишни
Михаил Яланджиев (Църо) - барабани
Иван Латинов - барабани
Дани Годжев - барабани
Добрин Филипов (Малкия) - китари
Александър Каранжулов - барабани
Божидар Тренков - барабани
...


Режисьор: Кирил Божилов - Кико Отговорен оператор: Огнян Ангелов. Смесване и мастеринг: M&D Studio. Монтаж: Zombie Studio. Продуцент: София Мюзик Енптърпрайсис | Конкурент са: Емил Анчев (соло вокал), Явор Недев (китара), Владимир Георгиев (ударни), Явор Петров (бас), Николай Николов (соло китара), Йордан Тодоров (клавишни) | ЕРА са: Любомир Малковски (соло вокал, китара), Иван Несторов - Амебата (бас), Димитър Ковачев - Фънки (вокал), Васил Нешев (китара), Николай Качаров (китара), Михаил Яланджиев -Църо (барабани), Пламен Гаргов (барабани), Марко Марков (клавишни), Адриан Иванов (клавишни) | Ахат са: Звездомир Керемидчиев -Звезди (соло вокал), Даниел Ризов - Денис (бас), Антоан Xagag (китара), Антоний Георгиев - Тонто (клавишни), Юрий Коцев (барабани)

източник - обложката:
CD:

DVD:

Коментари   

 
0 #1 ifrankyman 17-01-2013 11:58
В описа на обложката забелязах, че пише "...Седем парчета на ЕРА са включени в издадените от "Балкантон" компилации "Рок за Мир" (1988) и "Рок фестивал в Мичурин" (1988). През 1989 г. излиза съвместна дългосвиреща плоча на ЕРА и КОНКУРЕНТ, част от нашумялата през онези години поредица "BG Rock". ..."
Плочата "Рок за мира" е издадена през 1987-ма, а не 1988г. А песента "Скоропоговорка " е включена във втория "Рок фестивал Мичурин - Свят, чудни хора" от 1989г.
Цитиране
 
 
0 #2 ifrankyman 17-01-2013 12:46
Разговор на Любо Малковски с Емо Братанов в предаването "Музикална кутия" по Offroad Radio от 28.03.2012г. за "Цветята от края на 80-те" и някои интересни песни - ТУК (разговора с Малковски започва от 49-тата минута на предаването).
Цитиране
 
 
0 #3 ifrankyman 17-01-2013 15:48

Kласацията за песен на 1993г. на предаването Рококо по Ефир 2:
Агресор - "Безсилието на времето"
Ера - "Suicide"
Crash - "Wishes".
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация