DADA - биография

Оценете
(8 гласа)
DaDa e българска етно-рок група от Дупница, създадена на 6 април 1995 г. от Георги Чимев - вокал, Петър Ангелов - солокитара. Георги Григоров - ба­рабани. Марио Попниколов - бас, и Спас Ризов - кавал. През 1996г. издават записания в студио "Сити" и "Графити" албум "A Little Piece Of All". Издаден е от "Рива Саунд", първоначално в тираж от 1000 аудио касети. Съдържа 12 парчета, от които 10 на английски и 2 на български. Гост музиканти в записите са Васил Василев - Слейда и Мариана Сте­фанова - певица от "Со­фия сингърс". Групата води дългo класациите на Радио "Дарик",  участват и в сед­мичната класация на Ра­дио "Тангра" - "Рок-топ 7" със "Sunsara", пе­сента "Кажи защо" е завъртяна в "Блек топ" на Емо Братанов.
bc
A Little Piece Of All е представен за първи път от Живка Нико­лова в "Музикална борса" на БНР. Едно от парчетата в албума е интерпретация на родопската народна песен "Севдице". Продуценти на "Малка част от всичко" са си са­мите музиканти. Подпо­могнала ги и Фон­дация "Свети Иван Рилс­ки".
 Спас Ризов има реализирани няколко албума с ансамбъл "Пирин" и френския музикант от Заир Ре Лема. Работи в НАНПТ "Филип Кутев" и ДАНПТ "Пирин" - Благоевград, свири в "София Сингърс". Георги Чимев се занимава едновременно с рисуване, дърворезба, богословие, право и музика. Петър Ангелов (соло китара), Георги ГригороВ (барабани), Марио Попниколов (бас) и Спас Ризов (кавал) са свирили в различни групи от Дупница - "Хелиос", "Феникс", "Сити", "Power Drive", "Skape Goat". Професионално c музика са се занимавали в Германия, Румъния, Черна гора, Македония. ДАДА представят албума си на концерт на езерото Ариана в София, където участват и Тони Чембъра с "Монолит", и "Илюжън". Участват и на фестивала "Бяла светлина" в Приморско през 1996г. Имат множество концерти в Дупница. Правят съвместен концерт с Георги Минчев през 1996-та.

 Парчето "Живи сме", написано, посветено и пято на барикадите в Дупница, и  не е издадено в албума отново се завъртя в "Музикалната кутия" на Емо Братанов по Offroad Radio. В предаването звучаха и други архивни записи от "Блек топа". Ето и запис на цялото предаване от 25 юли 2012г. Песента "Живи сме" е точно на 2ч., 07мин. и 50сек. в предаването:
 
 Името на групата - "ДАДА" идва от авангардното течение дадаизъм (предшестващо сюрреализма модернистично течение в литературата и живописта (1916-1924), опълчващо се срещу традиционализма, условностите и войната чрез средствата на абсурда). 

Концертни видео записи:
1996г - фестивала "Бяла светлина"
DADA - A little Piece Of All (Live)
DADA - Tell Me Why (Live)
DADA - Cool (Live)
DADA - Sunsara(live)
Благодарим за това видео на И.Д., съдател на "DADA unique rock group" във facebook!
още видео:
DADA - With a little help from my friends(Cover)
DADA - Hey Joe(Cover)
Георги Минчев и DADA - Blue Suede Shoes(Cover) 1996г. 
Още в тази категория: « DADA - статии

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация