DADA - статии

Оценете
(2 гласа)
ДАДА - "A Little Piece Of All" - RS - 0245
 Пореден дебютен аблум пуска на пазара Музикален център "РИВА САУНД". Този път групата идва от един от провинциалните центрове на рока - Дупница, но музиката ѝ се
различава в стилово отношение от това, с което този град е известен, т. е. не е нито траш- , нито дет- , нито блек метъл. Въпросната група се казва "ДАДА", а албумът й "A Little Piece Of All" може да бъде определен като етно-рок.
 В парчетата освен класическите за стила инструменти, са включени кавал, саксофон, окарина. Кавалджията Спас Ризов ама зад гърба си три реализирани компактдиска с ансамбъл "Пирин" и френския музикант от Заир Ре Лема, който от двадесет години издава албуми с джаз, френска, африканска и карибска музика, а от няколко години и с български фолк. Спас Ризов в различни етапи от кариерата си работи в НАНПТ "Филип Кутев" и ДАНПТ "Пирин" - Благоевград. В момента свири в "София Сингърс", но на преден план стои работата му с "ДАДА".
 Въпреки, че едва сега издават албум, момчетата от "ДАДА" са професионални музиканти от години. Само вокалистът Георги Чимев се занимава едновременно с рисуване, дърворезба, богословие, право и музика. Останалите - Петър Ангелов (соло китара), Георги ГригороВ (барабани), Марио Попниколов (бас) и Спас Ризов (кавал) са свирили в различни групи от града - "Хелиос", "Феникс", "Сити", "Power Drive", "Skape Goat". Професионално c музика са се занимавали в Германия, Румъния, Черна гора, Македония.
 Като група "ДАДА" съществува от началото на 1995г. Година и половина е нужна на музикантите от бандата, за да създадат и запишат в студио "Сити" и "Графити" дванадесетте парчета от албума "A Little Piece Of All", който Музикален център "РИВА САУНД" издава. Десет композиции са с английски текстове. Една от тях - "Sunsara" - вече беше в класацията 'Топ 7" на радио 'Тангра", а песента "Кажи защо?" слушателите на "Дарик" радио познават от "Блек топ" -а на Емо Братанов. Другото българско парче "Севдица" предстои да влезе в класацията.a
Музиката на "ДАДА" звучи специфично и е много индивидуална. Специално внимание заслужават едноименното на албума парче "A Little Piece Of All", "A New World's Song", което убеждава, че раят е самотно място, пълното с настроение "Don't You" и писаното по народен текст "Севдица", което има много интересен аранжимент.
 Името "ДАДА" идва от авангардното течение дадаизъм. Означава новаторство, търсене на неоткрито свободно пространство, неограниченост и неопределеност. Това са "ДАДА" в широкия смисъл на дадаизма.


Пред издаване е първият албум на"Дада"

dПрез м. юни щe сe поя­ви на музикалния пазар първият албум на дупнишката рок-група "Дада", за­писите на който приклю­чиха наскоро. Албумът съдържа 12 авторски песни и носи името на първата от тях "Little piece of all" ("Малката част от всич­ко"). "Малка част от всич­ко, от света като цяло сме и ние самите, и нашият албум" - обясняват музи­кантите семантиката на заглавието на своя про­дукт. "Кажи защо", "Сансара", "Фееричен танц", "Песен на новия свят" са имената на някои от пес­ните, 2 от които съставът изпълнява на български. Албумът представлява синтез от различни стило­ве - най-вече рок и фолк, а едно от парчетата в него е обработка на родопската народна песен "Севдице". Продуценти на "Малка част от всичко" са си са­мите музиканти. Подпо­могнала ги малко и Фон­дация "Свети Иван Рилс­ки", за което те искрено ѝ благодарят. Гост-певци в записите са дупнишките музиканти Васил Василев - Слейда и Мариана Сте­фанова - певица от "Со­фия сингърс". Албумът ще бъде издаден от "Рива са­унд". Петимата от група­та - Спас Рнзов (кавал и вокал), Петър Ангелов (ки­тара и вокал), Георги Гри­горов (барабани), Георги Чимев (китара и вокал) и Марио Попниколов (кита- ра-бас) - все още търсят майстор за обложката на своя албум. Кажи-речи ве­че са го намерили в лице­то на приятеля си Атанас Димитров, а кой знае, мо­же и на дисководещия Кра­симир Лазов.
 Доста успехи пожъна "Дада" за едногодишното си съществуване (група­та е основана на 6 април 1995 г.). Представен за първи път от Живка Нико­лова в "Музикална борса" на БНР още лани, тази го­дина вече трети мессц със­тавът води класацията на Радио "Дарик". Момчета­та имат участия и в сед­мичната класация на Ра­дио "Тангра" - "Рок-топ 7". Търпение нямат те да дочакат класацията на фес­тивала "Поп- и рок-открития за Централна и Източ­на Европа" на Радио "Франс интернационал", на който свои изпълнения представили 20 български групи от общо 300 за цяла Централна Европа. Класират ли се в първата тройка на този фестивал, рокаджиите заминават на турне във фракция. Но то­ва по-нататък, сега мис­лят за втория си албум и за промоцията на "Малка част от всичко". Тя ще се състои в Дупница през май или юни и за реализация­та й музикантите все още търсят спонсори.

Юлияна КОЛЧЛКОВА

"ДаДа" залага на етнорока

e На провелия се наскоро фес-тивал "Бяла светлина" в При-морско една съвсем нова бъл-гарска банда предизвика истински фурор. Става въпрос за идващите от гр. Дупница "ДАДА", които съществуват като група от началото на 1995 г. Сега момчетата издават своя дебютен албум, озаглавен "А little Piece of All" c помощта на Музикален център "Рива Саунд".
Стилът на "ДАДА" може да се определи като етнорок. Освен "класическите" за стила инстру-менти слушателите ще чуят още кавал, саксофон и окарина. По-вечето от парчетата в аблума са с английски текст и едно от тях, "Sunsara", вече влезе в класация на радио Тангра. Българската пе­сен "Кажи защо" бе завъртяна в "Блек топ" на Емо Братанов.
 В състава на "ДАДА" са Георги Чимев - вокал, Петър Ангелов - солокитара. Георги Григоров - ба­рабани. Марио Попниколов - бас, и Спас Ризов - кавал.
 Името на групата "ДАДА" идва от авангардното течение дадаизъм и означава новаторство, тър­сене на неоткрито свободно пространство, неограниченост и нео­пределеност.
 Албумът "A little Piece of All" е записан в студиата "Графити" и "Сити"

Румяна ЛЮБОМИРОВА


ДУПНИЦА СТАВА ЦЕНТЪР НА АВАНГАРДНИЯ ЗВУК ДАДАИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ ПОНИКНА ПРИ РОКА

f Още с дебютния албум "Alitlle Piece of All" може да се каже, че група "Дада" е явление е българската рок музика. Албумът е най-новото нещо, тиражирано в национален мащаб от "Рива саунд".
 "Дада" е група от Дупница. но, е доста далеч от тежкия метален грохот, с който се е прославил градът. "Дада" определя свиренето си като етно рок. Но в българската звукова среда това понятие има вкус на чалга, затуй най- правилно е да се каже, че въпросният стил е арт рок. При това с качество, каквото не бяхме слушали от времето на ФСБ. В едно са съчетани рок, автентични български ритми и джаз импровизации. Музикантите наблягат на мелодичните напеви и ясната звучност. Всяка от 12-те песни прилича на пиеса с водеща тема и множество загатнати сюжети.
 Вокалистът Георги Чимев е талант в рисуването, дърворезбата и музиката. Ясни са му правото и богословието. Петър Ангелов е соло китарист. Георги Григоров е барабанист, Марио Попниколов е басист. Спас Ризов (известен от "Филип Кутев", ДАНПТ "Пирин" - Благоевград, "София сингърс") свири на кавал, окарина и саксофон в общото дело. Хората от групата професионално са правили музика в Германия. Румъния. Черна гора и Македония.
Само две от песните (за жалост) са с български текстове. 10 са с английски. Нито една не можем да отличим, всичките си заслужават.
 Името си групата носи от дадаизма. Доста произволно, но и оригинално хрумване. Течението е актуално в началото на века. Най-силно проявление има в изобразителното изкуство и литературата. Смисълът се носи не от дума, а от отделния звук. Рисунките приличат на примитивни пиктограми. Абстрактно и декадентско.

ГЕОРГИ П. ДИМИТРОВ


"Дада" издаде албума си

g Първият албум на дупнишката рок-група "Да-да" вече е реалност. Преди няколко дни той бе издаден от "Рива саунд", а миналата седмица парчета от него любителите на рока чуха по Дарик радио и "Музикална стълбица" на Националното радио.
Тиражът на "A little piece of all" ("Малка част от всичко") - така се нарича албумът, е 1000 касети. Първите от тях вече са при слушателите си, присъствали на представянето на албума в неделя на ез. Ариана в София. Освен петорката от "Дада", в неделя край Ариана забиваха и Тони Чембъра с "Монолит", и "Илюжън", конто също бяха представени от "Рива саунд" с дебютните си албуми.
Както писахме преди време, първият албум на "Дада" съдържа 12 авторски песни, чийто стил музикалните критици определят като етнорок.
Юлияна КОЛЧАКОВА


h

  Дадаисти от Дупница пускат първи албум
dada-a

Въпреки че чак сега издават албум, момчетата
от "Дада" са професионални музиканти от години
                                                  Снимка Архив "Рива саунд"

 От авангардното течение на дадаизма дойде „Дада", името на група от Дупница. „Ри-ва саунд" издаде дебютния албум на момчетата. Той се нарича „По малко от всичко" и съдържа 12 парчета с нетрадиционно звучене.
 Специалистите го определят стилово като стнопоп. Но той носи и много характеристики от артрока а ла „Кан-зас" и „Джетро Тъл".
 Георги Чимсв - вокали, Петър Ангелов -солоструни, Марио Попниколов - бас. Георги Григоров - ударни. и Спас Ризов - кавал. майсторски преплитат автентичен български фолк с рок ...
 „Дада" е формация, която разбива досегашното мнение, че в Дупница вирее единствено тежък метъл („Скейп-гоут", „Пауърдрайв", „Хслиос") и лековата чалга (Сашка Васева). Тя се води по световната естетика за синтез между фолка и популярната музика. Включените партии на окарина, кавал и саксофон са показателни.
 Спас Ризов е работил в ансамблите „Филип Кутев" и „Пирин". Има зад себе си 3 диска с „Пирин" и с френския музикант Заир Ре Лема, който от 20 години издава джаз, френски, африкански и карибски мотиви, а отскоро - и български фолк....

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Допълнителна информация